Regering bereid om lichaam Bhutto op te graven

De Pakistaanse regering is bereid om het lichaam van de vermoorde ex-permier en oppositieleider Benazir Bhutto op te graven om de exacte doodsoorzaak te bepalen.

Belga

De regering is bereid dit te doen indien de partij van Bhutto, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), een opgraving wenst. Dat heeft de regering zaterdag bekendgemaakt.

"Het belangrijkste is echter niet te weten waardoor ze is gestorven, een kogel, een explosie of iets anders, maar wel wie haar heeft gedood", aldus de woordvoerder van Pakistaans minister van Binnenlandse Zaken, Javed Cheema.

In het onderzoek naar de dood van Bhutto is er volgens Binnenlandse Zaken geen nood aan buitenlandse hulp. Tijdens de onlusten die na de moordaanslag van donderdag op Bhutto ontstonden zijn volgens het Pakistaans ministerie van Binnenlandse Zaken intussen 38 doden gevallen. In heel het land werd ook voor tientallen miljoenen dollar aan schade aangebracht.

Rusland heeft de Pakistaanse autoriteiten intussen opgeroepen om niet te vervallen in een spiraal van geweld en de parlementsverkiezingen te organiseren zoals gepland, op 8 januari.

De politieke partij van Bhutto, PPP, beslist zondag over een deelname aan die verkiezingen. De Pakistaanse Moslimliga-Nawaz (PML-N) van voormalig Pakistaans premier Nawaz Sharif boycot de parlementsverkiezingen van 8 januari al. Sharif verklaarde dat na de moord op Bhutto.