Pakistaanse Volkspartij neemt zondag beslissing verkiezingen

De oppositiepartij van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), beslist zondag of het aan de komende parlementsverkiezingen van 8 januari deelneemt. Dat heeft een van de verantwoordelijken van de PPP zaterdag bekendgemaakt.

Belga

"We nemen morgen (zondag, nvdr) tijdens een samenkomst van het comité een beslissing over de verkiezingen", zei Sherry Rehman, de voormalige woordvoerder van Bhutto en belangrijk persoon binnen de PPP.

Intussen liet een vertegenwoordiger van huidig president Pervez Musharraf weten dat de verkiezing geen enkele betekenis hebben indien PPP niet deelneemt. De Pakistaanse Moslimliga-Nawaz (PML-N) van voormalig Pakistaans premier Nawaz Sharif boycot de parlementsverkiezingen van 8 januari al. Sharif verklaarde dat na de moord op Bhutto.

Het verkiezingsproces heeft na de gewelddadigheden, die uitbraken na de moord op de Pakistaanse oppositieleider, "schade opgelopen". Dat verklaarde de verkiezingscommissie zaterdag. Maandag is er een noodbijeenkomst. Daarin buigen verantwoordelijken zich over de komende parlementsverkiezingen.

Tijdens de gevechten na de zelfmoordaanslag zijn in totaal al 33 mensen om het leven gekomen.

Zaterdag, twee dagen na de moord op de ex-premier, is het openbaar leven in Pakistan nog steeds "verlamd". De belangrijkste Pakistaanse steden, en vooral Karachi in het zuiden, zijn spooksteden geworden tijdens de tweede dag van nationale rouw.

Ook in Lahora, Islamabad en Rawalpindi is er een gelijkaardige situatie. De winkels en tankstations blijven gesloten. Openbaar transport is er nauwelijks en er rijden zeer weinig wagens in de Pakistaanse straten. In Lahore zijn zaterdag 10.000 mensen de straat op getrokken om te protesteren tegen president Pervez Musharraf. Ze bidden er ook voor de vermoorde Bhutto.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft intussen zijn ongerustheid geuit over de situatie in Pakistan.

De man is ongerust dat indien de destabilisatie in het land verergert de Pakistaanse kernwapens in verkeerde handen terechtkomen. "De nucleaire wapens mogen nooit in de handen van de islamisten terechtkomen. Ondanks de huidige instabiele situatie is er nog geen concreet risico, maar men moet de situatie corrigeren opdat dat de waarheid blijft", aldus de man in een interview met Bild am Sonntag, dat morgen verschijnt.