Protest tegen Chinese weigering democratie voor Hongkong voor 2017

Honderden manifestanten zijn zaterdag in het centrum van Hongkong samengekomen om te protesteren tegen de weigering van Peking om Hongkong tegen 2012 een volledige democratie te verlenen.

Belga

De groep zou in de namiddag naar het Convention Centre stappen. Daar zitten functionarissen samen om plaatselijke verantwoordelijken op de hoogte te brengen van de Chinese beslissing om de leider van Hongkong tegen 2017 direct te verkiezen en de wetgevers tegen 2020.

Vele activisten voor democratie hadden echter gehoopt op directe verkiezingen tegen 2012. Leider van Hongkong en aangesteld door China, Donald Tsang, beschrijft de Chinese beslissing als een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de grondwet van Hongkong. "Hongkong gaat een belangrijk hoofdstuk van zijn grondwettelijke geschiedenis in", zegt Tsang.

Op dit ogenbik wordt de helft van het aantal wetgevers rechtstreeks verkozen en is er geen verkiezing voor de uitvoerende macht van Hongkong. Die wordt verkozen door een achthonderdkoppig comité.

Hongkong is een speciale bestuurlijke regio van China en werd in 1997, nadat het 156 jaar lang een Britse kolonie was, overgedragen aan China.