Raul Castro suggereert liberalisering Cuba

De Cubaanse interimleider Raul Castro heeft gesuggereerd dat er economische veranderingen op komst zijn, binnen het socialistische systeem. Zijn broer en leider van Cuba Fidel Castro heeft het op zijn beurt voor een tweede keer in een maand tijd gehad over een mogelijk pensioen.

Belga

Tijdens de laatste zitting van het Cubaanse parlement vrijdag, voor de herverkiezing in januari, zei Raul Castro dat "buitensporige" interventies van de regering en verboden hebben geleid tot moeilijkheden. Die moeten weggewerkt worden. Deze verboden hebben volgens Raul Castro op bepaalde momenten geleid tot "illegale dingen". Toch blijft de man erbij dat het socialisme het enige systeem is dat instaat is om de problemen te overwinnen.

In een brief, gericht aan de leden van het parlement, zei Fidel Castro dat hij niet langer de persoon was die zich vasthoudt aan macht, zoals hij in zijn jongere dagen deed. Vorige week verkondigde Fidel Castro nog dat hij geen plannen heeft om jonge Cubaanse leiders te verhinderen om de macht over te nemen.

De 81-jarige Fidel Castro is ziek en droeg de macht in de zomer van 2006 tijdelijk over aan de zijn broer Raul. Die is momenteel 76 jaar. Fidel Castro is sindsdien niet meer in het openbaar verschenen, wel dook hij in een aantal video's op.