Bush weigert defensiewet te ondertekenen

De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag onverwacht een indirect veto uitgesproken over een wet waarin het defensiebeleid voor het komende jaar wordt uitgestippeld en defensie-uitgaven zijn vastgelegd. Bush heeft bezwaar tegen een bepaling die het mogelijk maakt Iraakse regeringstegoeden in de Verenigde Staten te bevriezen en weigert daarom de wet te ondertekenen.

AP Ned

De Iraakse regering vreest dat slachtoffers van het regime van Saddam Hussein, bijvoorbeeld Amerikaanse krijgsgevangenen uit de eerste Golfoorlog, de Iraakse regering zullen aanklagen voor een Amerikaanse rechtbank en in afwachting van een uitspraak beslag op Iraakse tegoeden laten leggen. De Iraakse regering kan het zich tijdens deze periode van opbouw niet veroorloven dat haar tegoeden worden vastgezet, aldus het Witte Huis.

Leiders van het Amerikaanse Congres reageerden verbaasd op het veto. De wet was al aangenomen en moest alleen nog door Bush worden ondertekend. De regering had met haar bezwaar moeten komen toen het wetsontwerp nog gewijzigd kon worden, zei de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Volgens haar lopen een salarisverhoging voor soldaten en cruciale beleidswijzigingen nu vertraging op.

De Iraakse regering heeft naar verluidt omgerekend zeventien miljard euro op Amerikaanse bankrekeningen staan en dreigde volgens Democraten het geld op te nemen als de wet van kracht zou worden.