Man vernielt monument vermoorde jongen

De Nederlands politie heeft op eerste kerstdag een 37-jarige man uit het Nederlands-Limburgse Landgraaf opgepakt in verband met vernielingen aan het monument van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. De man wordt ook verdacht van het leksteken van de banden van minstens vijf auto's. Hij heeft inmiddels bekend.

GPD

Eerder deze maand werden ook al vernielingen aangericht aan de granieten herdenkingszuil voor Nicky, die geplaatst is ter nagedachtenis aan het elfjarig jongetje dat in 1998 dood werd gevonden in de Brunssummerheide. De moord is nooit opgelost.

Wandelaars ontdekten dinsdagochtend een brief bij het monument van Nicky Verstappen. Ook zagen zij dat er bloemen uit potjes waren gerukt. Verder waren twee paaltjes afgezaagd. Nadat de politie was gearriveerd, kwam de verdachte uit Landgraaf aangelopen. De man, die psychisch verward overkomt, had aan een getuige verteld dat hij de vernielingen had aangericht. Hij is aangehouden en wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een woordvoerster van justitie wilde gisteren niet bevestigen dat de aangehouden verdachte Eric A. is. Die werd eerder dit jaar opgepakt, omdat hij briefjes bij het monument had achtergelaten. Uit onderzoek bleek dat de man niets met de moord op Nicky te maken had. "Over de identiteit van de verdachte doen we geen mededelingen. We onderzoeken vanzelfsprekend of de man iets te maken heeft met de vernielingen eerder deze maand. Vrijdag verwachten we nadere mededelingen te kunnen doen."

In 2005 en 2006 werden in totaal acht brieven bij het monument voor Nicky Verstappen gevonden, waarin werd gerefereerd aan de dood van de elfjarige jongen uit Heibloem. Later bleken deze brieven geschreven te zijn door Eric A.

Piet van Rijt, de opa van de vermoorde jongen en woordvoerder van de familie Verstappen, reageerde geschokt op de gebeurtenis van dinsdag. "Zo kan het niet doorgaan. We hebben het als familie toch al ontzettend moeilijk en dan gebeurt zoiets op eerste kerstdag."

Van Rijt ging gistermiddag samen met zijn dochter, de moeder van Nicky, naar de Brunssummerheide om de schade op te nemen. Eerder die dag deed de moeder in Nederweert aangifte gedaan van de vernieling.