8 jaar dwangarbeid voor zes lieden Ark van Zoë

De strafrechtbank in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena heeft woensdag zes Franse leden van de Franse hulporganisatie Ark van Zoë tot acht jaar dwangarbeid veroordeeld. Een inwoner van Tsjaad en een Soedanees kregen vier jaar cel, twee Tsjadiërs verkregen de vrijspraak.

Belga

De zes Fransen werden schuldig bevonden worden aan "poging tot ontvoering van kinderen met het oog op het wijzigen van hun burgerlijke stand" en "oplichting". Ze poogden op 25 oktober 103 zogenaamde wezen met een vliegtuig illegaal vanuit Tsjaad naar Frankrijk over te brengen. Onderzoek wees uit dat de kinderen wel nog ouders hadden.

Mahamat Dagot, een inwoner van Tsjaad, en Soeleimane Ibrahim Adam, een Soedanese vluchteling, traden op als tussenpersoon. Zij werden veroordeeld voor medeplichtigheid aan de ontvoering van minderjarigen. Sinine Amadoe Nassoer en Ahmat Harane Gnoye, de burgemeester en een hoge ambtenaar van het grensplaatsje Tiné, werden ook beschuldigd van medeplichtigheid, maar verkregen de vrijspraak. Eric Breteau, de voorzitter van de Ark van Zoë, en Souleimane Ibrahim Adam werden daarnaast nog eens veroordeeld voor schriftvervalsing.

De Belgische piloot Jacques Wilmart werd eerder al buiten vervolging gesteld. Hij reageert woensdag woedend op de zware straf en blijft overtuigd van de goede bedoelingen van de Franse organisatie. "De rechtszaak was een komedie", verklaarde de piloot. Hij hoopt alsnog op een tussenkomst van de Franse overheid.

De acht veroordeelden moeten samen 4,12 miljard CFA (6,3 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de ouders van de wezen en één symbolische CFA aan de Tsjadische overheid. Voor de zes Fransen komt daar nog eens 70 miljoen CFA (106.000 euro) bovenop die ze moeten betalen aan de Tsjadiërs waarvan ze huizen en voertuigen hebben gehuurd.

Parijs zal aan de Tsjadische overheid vragen om de veroordeelden over te brengen naar Frankrijk. Een akkoord dat beide landen in 1976 sloten, maakt zo'n transfer mogelijk. Volgens gerechtelijke bronnen in Frankrijk is de Tsjadische overheid echter vrij om positief of negatief te reageren op dat verzoek.