Vakantie-uitstapjes Franse president leiden tot polemiek

De heel gemediatiseerde vakantie van Frans president Nicolas Sarkozy in Egypte, en vooral het feit dat hij er met een privéjet van een belangrijke zakenman heen trok, heeft kritiek bij de oppositie uitgelokt.

Belga

In mei brak al een polemiek uit omdat Sarkozy de dag na zijn verkiezing op vakantie vertrok. Toen leende hij een Falcon 900 aan zijn vriend Vincent Bolloré, een zakenman die prominent aanwezig is in de media, en verbleef ook op diens jacht in Malta. De oppositie hekelde toen de nauwe banden van het nieuwe staatshoofd met het zakenmilieu.

Het feit dat Sarkozy dinsdag kon beschikken over een vliegtuig voor zijn kerstvakantie in Egypte heeft een compensatie, meende de woordvoerder van de socialistische partij, Benoît Hamon. "Het is evident dat we nu niet serieus kunnen bevestigen dat er niets tegenover dergelijke reisjes staat. Wanneer de president van de Republiek een persoonlijke vriend is van mannen en vrouwen die kranten en televisiestations bezitten, die vakanties voor hem betalen, wie kan dan bevestigen dat daar niets tegenover staat", zei hij op de private radio RTL.

De avond ervoor had socialistisch parlementslid Arnaud Montebourg zich ook vragen gesteld bij de "compensaties" die Vincent Bolloré "terecht kon verwachten". Montebourg bekritiseerde ook "het dooreenlopen van privé- en openbare belangen", die "nadelig waren voor de onpartijdigheid van de staat".

Ook de Franse communistische partij trok fel van leer tegen Sarkozy en noemde zijn gedrag "verachtelijk".

Sarkozy kwam dinsdag aan in het Egyptische Luxor samen met zijn nieuwe vriendin, het voormalig topmodel Carla Bruni.