Rusland levert Iran luchtafweersystemen

Rusland levert wellicht vanaf 2008 luchtafweersystemen van het type S-300 aan Iran. Een bron uit de defensie-industrie heeft woensdag volgens het onafhankelijke Russische persbureau Interfax verklaringen van een Iraanse minister in die zin bevestigd.

Belga

Volgens de door Interfax aangehaalde maar niet nader genoemde bron betreft het leveringen op grond van een jaren geleden ondertekend contract.

De levering was eerder woensdag op de Iraanse staatsradio gemeld door de Iraanse minister van Defensie Mostafa Mohammed Najjar. Hij zei niet wanneer het contract was getekend en voegde eraan toe dat de leveringsdatum later zou worden bekendgemaakt. Tevens ontkende hij dat er een link is tussen de overeenkomst en de gewijzigde situatie rond het Iraanse kernprogramma na een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Moskou heeft Teheran dit jaar al 29 TOR-M1 luchtafweersystemen bezorgd, voor een geschatte waarde van 700 miljoen dollar. S-300 is volgens de Iraanse staatsmedia gesofisticeerder dan TOR-M1.

De Verenigde Staten hadden Moskou aangemaand Teheran geen TOR-M1 te leveren. Washington houdt een militaire optie open in verband met het Iraanse atoomprogramma.