Karzai en Musharraf willen samen terrorisme bestrijden

De Afghaanse president Hamid Karzai en zijn Pakistaanse ambtgenoot Pervez Musharraf hebben woensdag in Islamabad afgesproken om meer informatie uit te wisselen over militanten van de taliban en van al-Qaida. De taliban, die bloedig verzet voert in Afghanistan en al-Qaida hebben in 2007 zowel in Pakistan als in Afghanistan zelfmoordaanslagen gepleegd. "De sleutel om terroristen en extremisten te bevechten is samenwerken op inlichtingenvlak", zei Musharraf.

Belga

De relaties tussen Pakistan en Afghanistan zijn al lang gespannen. De voorbije twee jaar beschuldigden ze elkaar ervan de oorzaak te zijn van de opleving van islamitische militanten. De twee staatshoofden begroetten elkaar nu vriendelijk in Islamabad.

"We moeten samenwerken, namelijk op het vlak van inlichtingen, om de dreiging van extremisme en terrorisme het hoofd te bieden die onze beide landen vernietigen", zei Musharraf. De ontmoeting moest de samenwerking tussen de twee buurlanden verbeteren. Beide zijn voor de VS sleutelfiguren in de Amerikaanse "strijd tegen terrorisme". In het noordwesten van Pakistan houden Afghaanse extremistisiche rebellen zich schuil, terwijl in het Afghaans gebergte al-Qaidastrijders huizen samen met Pakistaanse stammen die hen ondersteunen.

"We moeten samen werken opdat we er allebei voordeel uit trekken en dat verlangt Pakistan heel erg", liet Musharraf weten. In 2007 werd Pakistan ook getroffen door een golf van terrorisme, die meer dan 770 doden maakte.

"Onze beide volkeren lijden enorm en wij, de leiders van de twee landen en de regeringen, moeten middelen vinden om de vrede en de stabiliteit te herstellen in onze huizen, onze gezinnen, onze landen", verklaarde Karzai.