Dodental aardverschuivingen Java loopt op

Op het Indonesische eiland Java zijn al meer dan honderd mensen om het leven gekomen door aardverschuivingen. Ze werden zowel in hun huizen als buiten door modderstromen gegrepen. Volgens het Indonesische persagentschap Antara is woensdag ook een brug ingestort waarop zich ongeveer vijftig mensen bevonden. Ze begaf het onder het gewicht van het water en de modder. Velen onder hen werden nog niet terug gevonden.

Belga

Volgens lokale media heeft het twaalf uren ononderbroken geregend. In twee dicht bevolkte centraal gelegen provincies bedolf de modder tientallen huizen en straten. Heel wat woningen zijn gewoon weggeveegd, aldus het nationale Rode Kruis. Vele mensen zijn in het crisisgebied, 500 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Jakarta, nog vermist.

Volgens een woordvoerder van de provinciale autoriteiten zijn de toegangswegen op vele plaatsen versperd, zodat het voor de hulpdiensten erg moeilijk is om het rampgebied te bereiken. Er zijn wel extra helpers naar het crisisgebied gestuurd en ook veel vrijwilligers hebben zich aangeboden.

Volgens milieuactivisten en regeringsverantwoordelijken is de ontbossing in de regio een van de oorzaken van de ramp.