Japanse scholier leert weer over zelfmoorden WOII

Japanse schoolboeken gaan weer vermelden dat soldaten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog honderden inwoners van Okinawa aanzetten tot zelfmoord. Dat heeft het Japanse ministerie van onderwijs woensdag bekendgemaakt.

AP Ned

Meer dan honderdduizend inwoners van het eiland Okinawa gingen in september de straat op uit protest tegen het eerdere besluit van de regering om passages over het aanzetten tot zelfmoord door soldaten te schrappen. Het terugdraaien van het besluit is een gevolg van de publieke woede. Het ministerie zei rekening te houden met de gevoelens van de inwoners van Okinawa, die "niet willen dat de lessen van de geschiedenis worden vergeten".

Toch meent het ministerie nog steeds dat verwijzingen naar de zelfmoorden tot "misverstanden" kunnen leiden over de historische realiteit. De gedwongen aard van de zelfmoorden wordt weer opgenomen in de schoolboeken op voorwaarde dat ook de achtergrond van de gebeurtenissen wordt vermeld, aldus het persbureau Kyodo.

Historici zeggen dat zeker vijfhonderd mensen op Okinawa zichzelf en leden van hun gezin om het leven hebben gebracht, omdat ze de oorlogspropaganda van de Japanse regering geloofden. De regering had gewaarschuwd dat de in aantocht zijnde Amerikaanse soldaten Japanse burgers bijzonder wreed zouden behandelen. Soldaten deelden handgranaten uit aan burgers en spoorden hen aan zelfmoord te plegen.

Conservatieve Japanse historici hebben de afgelopen jaren in twijfel getrokken dat het om gedwongen zelfmoorden zou zijn gegaan.