Indiase overlevenden tsunami wachtten na drie jaar nog op huizen

In India werd woensdag de slachtoffers van de tsunami drie jaar geleden herdacht. Duizenden overlevenden wachten nog altijd op de permanente woningen die de regering toen beloofde.

Belga

De tsunami kostte in India het leven aan 12.405 mensen in de kustdistricten Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, Pondicherry en de Andaman- en Nicobareilanden. Vierduizend mensen zijn nog altijd als vermist opgegeven.

Op 26 december 2004 raakten meer dan 600.000 mensen dakloos. In India vernielde de vloedgolf zowat 100.000 huizen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn slechts 38.895 van het vooropgestelde doel van 76.390 huizen herbouwd. Duizenden overlevenden verblijven nog altijd in tijdelijke onderkomens, vaak vervaardigd uit lakens.

Ook in Indonesië werd de dodelijke tsunami van drie jaar geleden herdacht. In Atceh, de noordelijke provincie van Sumatra, vielen meer dan 170.000 doden. Meer dan 100.000 huizen, scholen en ziekenhuizen werden al herbouwd. Hoewel er klachten waren van corruptie en verspilling, zeggen de meeste mensen die betrokken zijn bij het reconstructieproces dat alles goed verloopt.