"Twee Franse journalisten vrijgelaten in Sri Lanka"

In Sri Lanka zijn volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner twee Franse journalisten vrijgelaten die maandag opgepakt waren. De twee werden beschuldigden van een militaire controlepost gefilmd te hebben voor een detentiecentrum in Boosa.

Belga

Kouchner "bedankte met klem" alle betrokken partijen bij de vrijlating, de Srilankaanse overheid in het bijzonder. De twee journalisten werden maandag opgepakt in Ratgama, 105 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Colombo. Dinsdag verschenen ze voor de rechtbank. Die vorderde hun overdracht aan de anti-terroristische politie (TID) voor verder onderzoek.

Volgens de onafhankelijke journalistenorganisatie Free Media Movement (FMM) schoten de twee journalisten (een vrouw en een cameraman) beelden van een een Tamilfamilie die de dag voor Kerstmis opgesloten familieleden bezocht in het detentiecentrum.

Sinds de jaren 70 strijden de Tamil Tijgers voor een onafhankelijke staat in Noord en Oost-Sri-Lanka voor de Tamils. Dat is een hindoeïstische bevolkingsgroep in het overwegend boeddhistische Sri Lanka.