Minstens veertig Tamilrebellen gedood in gevechten

Minstens veertig separatistische Tamilrebellen zijn gedood tijdens gewelddadig treffen langs de kust, in het noorden van het land. Dat laat de Srilankaanse marine weten.

Belga

Zes vaartuigen van de rebellen zijn vernield, waarvan twee "zelfmoordboten" en veertig "terroristen" lieten het leven tijdens de gevechten. Dat preciseerde de woordvoerder van de Srilankaanse marine, D.K.P. Dassanayake.

Een regeringsboot liep schade op tijdens de gevechten, maar het is niet duidelijk of er slachtoffers vielen onder de regeringstroepen. Volgens de Tamiltijgers slaagden ze erin een marineschip te doen zinken en twee andere schade toe te brengen.

Twaalf vaartuigen van de Sri Lankaanse marine, ondersteund door een gevechtshelikopter, vocht een zeeslag uit met een vloot van zestien boten van de separatistische Tamils. Dat gebeurde in de wateren ter hoogte van het district Jaffna.

Het gevecht ontstond tijdens een inspectie van een schip dat door de Srilankaanse autoriteiten als "verdacht" werd bestempeld, aldus de marine. De regering versterkte de zeepatrouilles om een einde te maken aan de bevoorrading met wapens van de Tamilrebellen.

In Sri Lanka woedt een van de oudste conflicten in Azië. De hindoeïstische Tamiltijgers vechten voor de onafhankelijkheid van het noorden en noordoosten van Sri Lanka. Er kwamen al 60.000 tot 70.000 mensen om in het geweld sinds 1972.