Dodental loopt op tot zeventien na instorting in Alexandrië

De dodentol van de instorting van een appartementsgebouw in de Egyptische havenstad Alexandrië is woensdag opgelopen tot zeventien. Dat meldt het officiële persagentschap Mena woensdag. Eerder was melding gemaakt van veertien doden en het aantal dreigt nog op te lopen. Er zijn nog altijd een tiental mensen vermist.

Belga

Woensdag werden nog de lichamen van drie mensen vanonder het puin gehaald. Onder hen waren twee kinderen van 12 en 14 jaar. Dinsdag werd een vrouw 24 uur na de instorting nog levend vanonder het puin gehaald.

De gouverneur van Alexandrië heeft intussen bekend gemaakt dat de zoektocht naar overlevenden over 48 uur zal stopgezet worden. In 1995 hadden de autoriteiten de afbraak van de twee laatste verdiepingen van het gebouw bevolen, omdat het niet beantwoordde aan de bouwnormen. Maar daar werd nooit gehoor aan gegeven, aldus de veiligheidsbronnen.

Volgens procureur-generaal Abdel Meguid Mahmoud werden de eigenaars ook verschillende keren aangespoord om renovatiewerken uit te voeren, maar door "conflicten" met de huurders kwam dat er niet van. De procureur vraagt de arrestatie van de eigenaars en de bouwpromotor die de renovatiewerken moest uitvoeren.

Dit soort ongelukken komt in Egypte vaak voor omdat de bouwnormen er dikwijls niet gerespecteerd worden.