140 aanhoudingsbevelen voor Italiaanse deelnemers Plan Condor

Het Italiaanse gerecht heeft 140 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen mensen die meewerkten aan het Plan Condor. Dat plan werd in de jaren 70 en 80 opgestart in verschillende dictaturen in Latijns-Amerika om elke politieke oppositie in de kiem te smoren. Dat meldt het persagentschap Ansa maandag.

Belga

Het Italiaanse gerecht zal de volgende dagen aan het ministerie van Justitie vragen om onderzoeksprocedures op te starten en de 140 mensen uit te leveren, aldus het agentschap.

Onder de betrokkenen zijn onder meer voormalig Argentijns dictator Jorge Rafael Videla, admiraal Emilio Eduardo Massera, voormalig verantwoordelijke van de Argentijnse marine, en Jorge Maria Bordaberry, ex-chef van de militaire junta in Uruguay. Sommigen van de 140 zijn al overleden, zoals de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet.

Het Plan Condor werd door de dictaturen van Argentinië, Chili, Paraguay, Brazilië, Bolivia en Uruguay op poten gezet.

De procureur Giacarlo Capaldo van de rechtbank van Rome had de aanhoudingsbevelen gevraagd. De geviseerde mensen worden beschuldigd van verschillende misdaden zoals bloedbaden, ontvoering of doodslag.

Het Italiaans gerecht startte in het begin van de jaren '90 haar onderzoek. Dat gebeurde na een klacht van Zuid-Amerikaanse gezinnen van Italiaanse afkomst van wie een van hun naasten was verdwenen. De procureur onderzocht een twintigtal gelijkaardige gevallen.