Libanese regering maakt wetsontwerp om legerleider te verkiezen

De Libanese regering heeft maandag een wetsontwerp uitgewerkt om de grondwet te amenderen en zo de legerleider Michel Soeleiman als president te kunnen verkiezen. Zo moet er een einde komen aan de crisis tussen de twee rivaliserende kampen in Libanon, dat al een maand zonder president zit.

Belga

De ministerraad heeft een wetsontwerp uitgedokterd om de grondwet te veranderen "waardoor eenmalig een hoge functionaris tot staatshoofd verkozen kan worden". Dat zegt de minister van Informatie Ghazi Aridi. Het is namelijk onmogelijk ambtenaren te verkiezen tot president. De regering zal het wetsvoorstel ter goedkeuring aan het parlement voorleggen.

Maar dat zal waarschijnlijk tevergeefs zijn, gezien de parlementsvoorzitter en oppositiezwaargewicht Nabih Berri al zei het wetsvoorstel niet te aanvaarden. De oppositie erkent de regering immers niet meer sinds hun ministers een jaar geleden ontslagen werden. Gezien de regering van premier Siniora volgens de pro-Syrische oppositie dus niet legitiem is, kan het amendement bijgevolg niet goedgekeurd worden. Langs beide kanten was men het ermee eens Soeleiman te steunen als verzoeningskandidaat voor het presidentschap en opvolger van Emile Lahoed. De twee kampen geraken het echter niet eens over het mechanisme van het grondwettelijk amendement.

De oppositie dreigde er zondag mee de parlementszitting waarin een nieuwe president moet worden gekozen, te boycotten. Die verkiezing werd al tien keer uitgesteld en werd nu vastgelegd op 29 december. De vrees bestaat echter dat ook dan de verkiezing opnieuw uitgesteld zal worden gezien er geen akkoord is.