De Gucht roept op tot staakt-het-vuren in Oost-Congo

Aan de vooravond van de vredesconferentie over Kivu doet Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht een oproep tot een staakt-het-vuren in Noord- en Zuid-Kivu.

Belga

"Alle betrokken partijen moeten het staakt-het-vuren tijdens deze conferentie, die een permamente vredesregeling voorbereidt, eerbiedigen", stelt De Gucht maandag in een persbericht.

Van 27 december tot 5 januari wordt in Goma, hoofdstad van de Congolese provincie Noord-Kivu, een belangrijke vredeseconferentie over het oosten van Congo gehouden. Minister De Gucht juicht het initiatief toe en hoopt dat de conferentie "een stap zal zijn op weg naar een definitieve vrede, het respect voor de mensenrechten en economische ontwikkeling in Oost-Congo", zo luidt het maandag in een persbericht.

"Wil de conferentie een succes worden, dan moeten alle betrokken partijen een oprechte wil tot dialoog betonen en mag niemand exclusieven stellen", meent de bewindsman.

België zal de vredesconferentie volgens De Gucht nauwgezet volgen. Zo wordt bijvoorbeeld ook de Speciaal Gezant voor de Regio van de Grote Meren, Jozef Smets, naar Goma gezonden.