Ark van Zoë: gezinnen vragen 304.000 euro per kind

Tsjaadse gezinnen hebben maandag, voor de correctionle rechtbank van N'Djamena die zes Fransen van de ngo Ark van Zoë moet berechten voor "poging tot ontvoering", 304.000 euro schadevergoeding en interest gevraagd voor elk van de 103 "gestolen" kinderen.

Belga

Vijf van de zes vaders die de zeventig gezinnen vertegenwoordigen die hun kind(eren) toevertrouwden aan de Ark van Zoë, getuigden maandag. Ze bevestigden allen dat ze hun kinderen toevertrouwden aan de vereniging van Eric Breteau (voorzitter van de Ark van Zoë) omdat deze hen had beloofd dat ze een opleiding zouden krijgen. Ze verklaarden voorts dat ze "bedrogen werden en dat hun kinderen gestolen zijn geweest".

Ze vroegen in totaal 31,4 miljoen euro voor alle "gestolen" kinderen. De kinderen waren naar Abeché, de belangrijkste stad in het oosten van Tsjaad gebracht van waar ze op 25 oktober per vliegtuig zouden vertrekken naar Frankrijk. Ze verblijven nu nog altijd in een weeshuis in die stad.

De procureur-generaal Beassoum Ben Ngassoro heeft aan de rechtbank gevraagd tegen het eind van het proces te beslissen over de hereniging van de gezinnen.