Kosovaarse minister moet zich voor VN-tribunaal verantwoorden

Een Kosovaars minister hangt een gevangenisstraf boven het hoofd omdat hij ervan wordt verdacht een getuige voor het VN-tribunaal, dat oorlogsmisdaden onderzoekt, te hebben geïntimideerd, zo heeft het in Kosovo verschijnende dagblad Express maandag bericht.

Belga

Minister van cultuur Astrit Haraqija zou een onder bescherming in Noorwegen levende getuige onder druk hebben gezet om een belastende verklaring tegen de vroegere Kosovaarse regeringsleider Ramush Haradinaj te veranderen. Haradinaj, een vroegere leider van het Kosovaars-Albanese Bevrijdingsleger UCK, is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in de zuidelijke Servische provincie.

Het VN-Tribunaal heeft bewijzen voor de verdenkingen tegen de minister. De getuige had bij een gesprek met Haraqija immers een verborgen microfoon bij, die hem door de politie was gegeven.

De verdachte minister moet nu op 10 januari voor het tribunaal verschijnen. Bij een veroordeling hangt hem een celstraf van maximum vier jaar boven het hoofd of een boete van maximaal 100.000 euro.