Italcementi sluit filiaal in Sicilië als verzet tegen maffia

Italcementi, een Italiaanse bouwreus die vaak openbare werken uitvoert, heeft besloten Calcestruzzi, zijn filiaal in Sicilië, te sluiten. Het bedrijf doet dat "als signaal dat het weigert zich te onderwerpen aan of mee te werken met de maffia". Dat meldt Calcestruzzi maandag.

Belga

De zeven betonfabrieken van Calcestruzzi in Sicilië zijn gesloten en de zesentwintig werknemers zullen enkel nog de lopende contracten en het onderhoud afwerken, aldus het Siciliaanse filiaal, dat recentelijk met het gerecht in aanraking kwam wegens "onregelmatigheden" bij zijn activiteiten.

"De sluiting is geen caputalitie ten opzichte van de maffia, maar een noodzakelijke beslissing opdat alle onregelmatigheden worden uitgeklaard, de verantwoordelijken vervangen en de regels aangepast op een zodanige manier dat zich de voorbije problemen niet meer kunnen stellen", luidt het in een persbericht.

De beslissing van Calcestruzzi wordt toegejuicht door de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria. Die lanceerde in september een oproep tot verzet tegen het betalen van de "pizzo", de maffiataks. Ze besloot ook bedrijven uit te sluiten die de taks nog langer betalen. De voorzitter van Confindustria Yvan Lo Bello krijgt sindsdien politiebescherming. De zetel van de organisatie in Sicilië werd in november geplunderd, een vergeldingsactie van de Cosa Nostra.

Calcestruzzi neemt maar drie procent van de Siciliaanse markt in met een jaaromzet van 7 miljoen euro per jaar. De groep Italcementi stelt wereldwijd 23.000 mensen te werk en heeft een zakencijfer van 6 miljard euro.