VS negeerden waarschuwingen over veiligheidsmaatschappijen in Irak

De Amerikaanse regering heeft de voorbije twee jaar talrijke waarschuwingen over het functioneren van de veiligheidsmaatschappijen in Irak genegeerd. Volgens verscheidene rapporten waren die te weinig gereglementeerd en gingen ze hun boekje te buiten. Dat schrijft de Washington Post maandag.

Belga

Amerikaanse experten en hoge Iraakse verantwoordelijken wezen in verscheidene rapporten op de risico's van de tienduizenden privé-veiligheidsmaatschappijen die actief zijn in Irak, zoals het Amerikaanse Blackwater.

Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon namen geen ernstige maatregelen om de veiligheidsmaatschappijen te reglementeren, totdat agenten van Blackwater in september het vuur openden op een druk kruispunt in Bagdad en zeventien burgers doodden. Blackwater escorteerde op dat ogenblik diplomatiek personeel. De zaak veroorzaakte een groot schandaal.

De veiligheidsmaatschappij beweerde altijd uit zelfverdediging te hebben gehandeld, terwijl Iraaks onderzoek uitwees dat er zelfs nog niet met een steen naar het konvooi was gegooid.

"Waarom hebben ze nooit begrepen dat dit zou gebeuren", vraagt Christopher Beese zich af in de Washington Post. Beese is administratief verantwoordelijke van de ArmorGroup International, een Britse veiligheidsmaatschappij die actief is in Irak.

Begin december vaardigden het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken nieuwe regels uit voor de privé-maatschappijen die de veiligheid van diplomaten in Irak verzekeren.