Verdonk wil samenwerken met Wilders

Rita Verdonk staat als eerste politicus open voor samenwerking met Geert Wilders. In een interview in De Telegraaf zegt het onafhankelijk Kamerlid dat er verschillen zijn tussen de twee, maar ook dat zij toekomst ziet in een kabinet met de Partij voor de Vrijheid van Wilders. "Ik zou best in een regeringscoalitie met de PVV willen stappen."

GPD

Tot nu toe hielden alle partijen zich verre van de vraag of met Wilders in de toekomst samen te werken is in een regering. Volgens Verdonk gaat Wilders ook een grens over als hij pleit voor een verbod op de Koran, omdat er problemen zijn met 'Marokkaanse rotjongens'.

"Voor mij is de grondwet leidend. Geert wil die aanpassen, ik denk dat we er heel goed mee uit de voeten kunnen. Maar hij is niet bang, steekt zijn nek uit. Ik snap best dat hij daarmee mensen in het land aanspreekt."

De ex-VVD'er Verdonk is veel in het land om steun te zoeken voor haar nieuwe politieke beweging Trots op Nederland. Ze pareert de kritiek dat ze daardoor te weinig in de Kamer aanwezig zou zijn. Zo was ze niet bij het afsluitende debat over de verlenging van de missie in Uruzgan. "Als je ziet hoeveel tijd het kost om in de Kamer te staan. Ik bedoel, de kans dat ik met één stem gewicht in de schaal kan leggen is erg klein." Verdonk zegt wel respect te hebben voor de soldaten in Afghanistan.

Geert Wilders was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.