OVSE beëindigt observatiemissie in Kroatië

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) beëindigt op 31 december 2007 haar observatiemissie in Kroatië, na elf jaar aanwezigheid. Dat melden officiële bronnen zaterdag.

Belga

De beslissing werd vrijdag genomen door de Permanente Raad van de OVSE in Wenen en is gebaseerd op een evaluatie van de democratische ontwikkelingen in het land, aldus een woordvoerder van de OVSE-missie in Kroatië Ljerka Drazenovic.

De missie werd opgestart in 1996, na het einde van de Servisch-Kroatische oorlog. Ze wordt nu vervangen door een bureau van de OVSE in Zagreb. Dat zal zich bezighouden met de observatie van de processen tegen oorlogsmisdadigers voor de lokale rechtbanken en met de terugkeer van Servische vluchtelingen.

"Op gerechtelijk vlak heeft de missie sinds 2 à 3 jaar een verbetering van de situatie vastgesteld, maar sommige problemen blijven bestaan, onder andere wat betreft de beschermde getuigen", aldus Drazenovic.

"De beslissing is ook genomen omdat de Kroatische regering de 'stevige garantie' heeft gegeven dat ze voor eind 2007 zowat 1.400 onderkomens voor Servische vluchtelingen zou voorzien en 7.000 tegen 2009".

De Kroatische regering wenste al langer dat de OVSE-missie zou afgesloten worden en is dan ook tevreden met de beslissing van de Permanente Raad. Kroatië hoopt tegen het einde van dit decennium het 28ste lid van de Europese Unie te worden.