Kostunica wil Servische toenadering tot EU blokkeren

De Servische premier Vojislav Kostunica wil uit onvrede met het Kosovobeleid van de Europese Unie de verdere toenadering van zijn land tot de EU blokkeren. Dat blijkt uit een verklaring van Kostunica die zaterdag door de krant Politika wereldkundig werd gemaakt.

Belga

Volgens de Democratische Partij van Servië (DSS) van Kostunica en haar coalitiepartners zal Belgrado het zogenaamde Stabilisatie- en Associatieakkoord met de EU niet ondertekenen, als de 27 EU-lidstaten op het spoor blijven van onafhankelijkheid voor de afvallige Servische provincie Kosovo.

De DSS "is uitdrukkelijk tegen de EU-missie", die Brussel naar Kosovo wil sturen met zo'n 2.000 politieagenten, rechters en grondwetspecialisten. "Er ontstaat een ernstig probleem in de relaties van Servië met de EU, als de Unie vasthoudt aan haar beslissing om met haar missie een marionettenconstructie op de bodem van Servië in het leven te roepen", klinkt het in de verklaring. Voor Kostunica kan een nauwere samenwerking alleen, "als de EU de soevereiniteit van Servië binnen de internationaal erkende grenzen volledig garandeert".

Ook NAVO-lidmaatschap komt voor Kostunica niet in beeld. "Door de NAVO-rol bij de versnippering van Servië en het wegnemen van 15 procent van ons territorium, moeten we de militaire neutraliteit uitroepen". De blokkering van de verdere toenadering tot de EU en de NAVO wegens de Kosovo-politiek zijn "de rode draad van het nationale zelfrespect en de voorwaarde voor het overleven van de staat en het volk", luidt het.

De krant Press meent dat Kostunica de twee punten als voorwaarde zal voorleggen aan president Boris Tadic als die laatste de steun van Kostunica wil voor zijn herverkiezing. De Servische presidentsverkiezingen zijn voor begin 2008. Mochten Tadic en diens partij DS de voorwaarden verwerpen, dan zal Kostunica de presidentsverkiezingen boycotten, weet Press.