CIA hinderde werk onderzoekscommissie Nine Eleven

De CIA heeft het werk "gehinderd" van de officiële onderzoekscommissie naar de aanslagen van 11 september 2001. De inlichtingendienst deed dat door de opnames verborgen te houden van verhoren van vermoedelijke leden van het terreurnetwerk al-Qaida. Dat zeggen voormalige leden van de commissie zaterdag in de New York Times.

Belga

De oud-leden kwamen erachter dat het panel onderzoekers verschillende keren in 2003 en 2004 een verzoek richtte aan de CIA om de videobanden te mogen bekijken. Maar aan die verzoeken werd niet voldaan, aldus de New York Times. De CIA zei dan weer op alle vragen die haar waren gesteld, te hebben geantwoord.

Volgens de co-voorzitter van de onderzoekscommissie Nine Eleven heeft de CIA het onderzoek "duidelijk gehinderd".

Philip Zelikow, de voormalige uitvoerend directeur van de onderzoekscommissie, stelt in een memorandum dat een bijkomend onderzoek nodig is om te achterhalen of het onvermogen van de CIA om de opnames te leveren, een inbreuk inhoudt op de federale wetten of niet.

De CIA kondigde begin december aan dat haar diensten in 2005 verschillende videobanden met 'stevige' verhoren van vermoedelijke al Qaida-leden hadden vernietigd. Dat wakkerde het debat over het gebruik van foltering in de Verenigde Staten opnieuw aan.