900 Polen volgend jaar weg uit Irak

Polen trekt zijn militairen terug uit Irak. President Lech Kaczynski heeft vrijdag zijn goedkeuring gehecht aan het plan van de regering om de Poolse militairen vóór eind oktober 2008 naar huis te halen.

AP Ned

De onlangs aangetreden premier Donald Tusk had aangedrongen op vertrek uit Irak, maar de president - opperbevelhebber van het leger en een trouwe bondgenoot van de Amerikanen - wilde langer blijven. Uiteindelijk moest Kaczynski bakzeil halen. Polen heeft ongeveer negenhonderd soldaten in Irak.

Zeven Nederlandse militairen die Iraakse leden van veiligheidsorganisaties opleiden blijven zeker een half jaar langer in Irak. De ministerraad heeft vrijdag besloten de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie te verlengen van februari tot en met augustus.

Een stabiel Irak zou in belangrijke mate bijdragen aan een goed functionerende rechtsorde in het Midden-Oosten. Daar hecht Nederland in bredere zin aan, lichtte het ministerie van Defensie toe.

Nederland is vanaf de start in februari 2005 betrokken bij de NAVO-operatie. Toen besloten alle 26 NAVO-landen om het Iraakse leger te helpen opleiden.

De in november gekozen Australische premier Kevin Rudd, die vrijdag op bezoek was in Bagdad, heeft beloofd de 550 Australische militairen met gevechtstaken in juni 2008 uit Irak terug te trekken. Enkele honderden andere Australische militairen met andere taken blijven in en rond Irak gestationeerd. Ook zal Australië doorgaan met het opleiden van Iraakse militairen en politieagenten. Rudd zegde verder hulp toe bij het weer op poten zetten van de Iraakse landbouw.