Schwarzenegger wil 20.000 gevangenen vrijlaten

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger overweegt meer dan 20.000 gevangenen vrij te laten, om een groot gat in zijn begroting te dichten. In Californië zitten nu 172.000 gedetineerden vast.

bsouffreau

BR>

Gedetineerden die nog minder dan twintig maanden van hun straf moeten uitzitten en die bovendien niet veroordeeld zijn voor geweldsof zedendelicten zouden voor de regeling in aanmerking komen.

Het kantoor van Arnold Schwarzenegger liet weten dat de massale vrijlating slechts een van de mogelijkheden is die de gouverneur overweegt om een begrotingstekort van tussen de 10 en 14 miljard dollar (7 en 10 miljard euro), verspreid over twee jaar, te dichten.

Afgelopen zomer zei Schwarzenegger nog mordicus tegen de vrijlating van gedetineerden te zijn. De Californische gevangenissen puilen echter uit en er zijn zelfs plannen om duizenden gevangenen in particuliere gevangenissen elders in het land onder te brengen. Volgens de Californische pers kan met de vrijlating van gevangenen en het daarmee samenhangende ontslag van vierduizend man gevangenispersoneel jaarlijks 250 miljoen dollar (178 miljoen euro) worden bespaard.

Als het plan wordt uitgevoerd, zou het de grootste vervroegde vrijlating zijn in de Amerikaanse geschiedenis.

AP