Vladimir Poetin een van rijkste mensen ter wereld

De Russische president Vladimir Poetin is een van de rijkste mensen ter wereld: 40 miljard dollar ofte 27,8 miljard euro zou hij ‘waard’ zijn. Dat schrijft het Britse blad The Guardian, dat ook aanstipt dat er een machtsstrijd gaande is in het Kremlin.

bsouffreau

BR>

Poetin heeft onlangs Dmitri Medvedev voorgesteld als zijn opvolger en daarna te kennen gegeven dat hij na zijn aftreden in de lente van volgend jaar wel premier wil worden. Medvedev wordt gerekend tot het kamp van de ‘liberale’ bestuurders die al jaren verwikkeld zijn in een strijd om macht én geld met de ‘siloviki’; dat zijn vertegenwoordigers van de geheime diensten en het leger.

Praktisch alle belangrijke vertegenwoordigers van beide groepen hebben belangrijke bestuursfuncties bij olieof gasmaatschappijen, bij staatsbedrijven of financiële groepen.

Poetins keuze voor Medvedev en dus voor de ‘liberale’ clan zou de ‘siloviki’ ertoe hebben aangezet de geruchtenmolen over het presidentële fortuin te voeden. Tot voor kort was het privéleven van Poetin taboe en over zijn centen werd helemaal niet gerept.

De kat werd nu de bel aangebonden door Stanislav Belkovsky, een politieke analist met een eigen denktank in Moskou, die in een interview met de Duitse krant Die Welt even Poetins rekening maakte.

Volgens zijn “bronnen binnen het Kremlin” heeft Poetin tijdens acht jaar presidentschap bijna 28 miljard euro ‘verzameld’.

De president zou 37% van de aandelen van Surgutneftegaz, Ruslands derde oliemaatschappij, in handen hebben, plus 4,5% van de gigantische gasmaatschappij Gazprom én 75% van Gunvor. Dat is een wat mysterieuze maatschappij die geregistreerd is in Zwitserland en op de Maagdeneilanden en gigantisch verdient aan de verkoop van Russische olie. De maatschappij wordt geleid door Gennadi Timsjenko, een vriend van Poetin uit hun gemeenschappelijke tijd bij de geheime dienst KGB.

Gazprom

Vrijdag meldden de Russische zakenkrant Vedomosti en het persbureau Reuters dat Poetin de opvolger wordt van Medvedev bij Gazprom, een concern met een geschatte beurswaarde van 240 miljard euro. Gazprom en het Kremlin willen niet op het bericht reageren.

RC