EU-milieuministers geven luchtvaart een jaar uitstel

De Europese milieuministers hebben donderdag beslist de luchtvaartsector pas in 2012 in de emissiehandel inzake uitstootrechten voor koolstofdioxide (CO2) te betrekken. Dat is een jaar later dan het Europees Parlement (EP) onlangs voorstelde. Wel gaan de EU-ministers ermee akkoord dat zowel de intra-Europese vluchten als de vluchten naar en van Europa in de emissiehandel wordt opgenomen. De Verenigde Staten zijn daar niet over te spreken.

Belga

De Brusselse minister van Milieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), die België op de ministerraad vertegenwoordigde, ging het om een duidelijk en positief signaal. "Met deze beslissing, aldus Huytebroeck, maken we duidelijk dat het ons menens is met de conferentie van Bali."

De handel in CO2-uitstootrechten in de EU bestaat sinds 2005, maar gold tot nog toe enkel voor elektriciteitscentrales en industriële vestigingen uit de meest vervuilende sectoren. In december vorig jaar stelde de Commissie voor ook de luchtvaartsector in het systeem te integreren. Dat deed veel stof opwaaien. Uiteraard bij de betrokken branche. Die stelde dat de maatregel miljarden euro's zou kosten en de competitiviteit van de Europese luchtvaart in gevaar zou brengen.

De ministers van Milieu maakten donderdag duidelijk dat er geen weg meer terug is. Het emissiesysteem voor de luchtvaart gaat in 2012 van start. De gemiddelde uitstoot tijdens de periode 2004-2006 zal de basis voor de toekenning van de emissierechten worden. Daarvan zal 90 procent gratis aan de maatschappijen worden verleend, terwijl de resterende 10 procent te koop wordt aangeboden.

De luchtvaart is goed voor 3 procent van de C02-uitstoot van de EU. Volgens de Commissie is een ingreep absoluut noodzakelijk omdat de C02-uitstoot van de luchtvaart spectaculair stijgt. Sinds 1990 werd een toename van 87 procent geregistreerd. Het dossier komt nu in tweede lezing bij het Europees Parlement (EP). Het EP stelde in eerste lezing voor om 25 procent van de emissierechten op te markt te brengen. Om de sector tot rust te brengen, haalde de ministerraad daar 15 procentpunt af.