Enige verdachte bloedbad Omagh in Noord-Ierland vrijgesproken

Tien jaar na de bloedige aanslag in het Noord-Ierse Omagh is de enige verdachte donderdag in Belfast over de hele lijn vrijgesproken. Bij de bomaanslag vielen in 1998 29 doden en meer dan 200 gewonden. Het was de zwaarste aanslag in de turbulente geschiedenis van Noord-Ierland. Sean Hoey (38) werd vrijgesproken op 56 punten.

Belga

De ontploffing van een wagen in een drukke straat in het centrum van Omagh werd opgeëist door het Real IRA, een dissidente groep van het Ierse Republikeinse Leger. Het Real IRA verzette zich tegen de vredesgesprekken van 1998 rond een gedeelde macht tussen katholieken en protestanten na decennia van dodelijke confrontaties.

De openbaar aanklager stelde Hoey voor als de ontwerper van het Real IRA en als "beul" van de aanslag in Omagh.

De elektricien werd vervolgd op basis van DNA-stalen die toelieten een verband te leggen tussen de bommen gefabriceerd voor de aanslag in Omagh en voor andere terroristische aanslagen. De advocaten van de verdediging betwistten de geldigheid van deze bewijzen. De rechter toonde zich bijzonder kritisch tegenover het DNA-bewijsmateriaal. Hij uitte daarnaast ook kritiek op de manier waarop de politie de bewijzen had behandeld.

De families van de slachtoffers van de aanslag in Omagh die op het proces aanwezig waren, reageerden verbijsterd op het vonnis van de rechter.