Amerikaanse president Bush "spreekt natie toe"

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag de "natie toegesproken" tijdens een persconferentie op het Witte Huis. Bush gaf er zijn visie over het buitenlands beleid van de Verenigde Staten maar sprak zich ook uit over de hypotheekcrisis die de VS treft en de uitstoot van broeikasgassen. Over Iran repte de president met geen woord.

Belga

De milieuproblematiek is volgens Bush een "ernstig probleem". "Ik heb tegen Al Gore gezegd dat ik het probleem serieus neem en dat we maatregelen uitwerken." De oplossing ziet de president in meer kernenergie.

Voor Bush is het "geen probleem" dat door de kredietcrisis buitenlandse bedrijven investeren in Amerikaanse banken. Woensdag nam het Chinese staatsinvesteringsfonds CIC een belang van bijna 10 procent in de bank Morgan Stanley. Door de crisis op de kredietmarkt geraken meer en meer Amerikaanse banken in de problemen.

Verrassende uitspraken over het buitenlands beleid had Bush niet in petto. Hij betreurde de terugtrekking van verschillende landen uit Afghanistan. "Mijn grootste bezorgdheid is dat sommigen zeggen 'we hebben genoeg van Afghanistan, dus trekken we ons terug'".

In Irak is nog "veel werk voor de boeg", luidde het. Met zijn Syrische homoloog Bashar al-Assad "verliest" Bush dan weer "alle geduld". Syrië destabiliseert Libanon en helpt zowel Hamas als de Hezbollah, aldus de president.

Bush verklaarde aandachtig de plannen van de Russische president Vladimir Poetin te volgen. Die wordt naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar premier. De Poetin-getrouwe Dimitri Medvedev volgt Poetin dan op.

Voor de komende verkiezingen in Amerika toonde de president zich optimistisch. "Ik ben zeker dat we het Witte Huis zullen behouden en dat we meer zetels zullen veroveren in het Congres." Eind 2008 zijn het presidentsverkiezingen in de VS.