Akkoord over gasleiding tussen Kaspische Zee en Rusland

Rusland, Kazachstan en Turkmenistan hebben in Moskou een definitief akkoord getekend voor de constructie van een nieuwe pijpleiding voor aardgas uit de Kaspische Zee. De pijpleiding loopt van Turkmenistan via Kazachstan naar Rusland. Dat hebben de landen donderdag bekendgemaakt.

Belga

De Russische president Vladimir Poetin, die samen met zijn Kazachse collega Noursoultan Nazarbaiev aanwezig was bij de ondertekening van het akkoord, prijst zich gelukkig met het samenwerkingsakkoord dat de gaslevering aan Europese landen zal versterken.

Dankzij dit project kan Moskou het gas uit de Kaspische Zee naar zijn hand zetten. Gevreesd wordt dat Europa nog afhankelijker zal worden van Rusland voor de levering van gas op een ogenblik dat de Europese landen mogelijkheden zoeken om die afhankelijkheid te verminderen.

In mei gaven de presidenten van de drie landen, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan, groen licht voor het project. De nieuwe pijpleiding langs de kust van de Kaspische Zee brengt vanaf 2010 aardgas uit Turkmenistan naar Rusland. De pijpleiding loopt via Kazachstan en zal naar verwachting jaarlijks zowat 20 miljard kubieke meter gas vervoeren.