13 opstandelingen gedood bij aanval in Oost-Congo

Het Congolese leger heeft dertien opstandige soldaten gedood tijdens een aanval op hun posities donderdagmorgen in de provincie Noord-Kivu, zo verklaarden regionale militaire kringen.

Belga

"Het Congolese leger heeft dertien soldaten gedood die deze morgen onze posities in Ntamugenga aanvielen", verklaarde kolonel Antoine Mushiba, commandant van de zesde brigade in het leger, opgesteld in de regio.

"De gevechten vonden plaats tussen 9u en 9u30. Op basis van informatie van het Congolese leger, stuurde Monuc onmiddellijk een snelle eenheid ter plaatse, die zich daar nu bevindt" zei Sylvie van den Wildenberg, woordvoerster van Monuc in Noord-Kivu.

De regio vormt sinds eind augustus het strijdtoneel voor gevechten tussen het Congolese leger, ongeveer 20.000 man sterk, en troepen van de dissidente generaal Laurant Nkunda, geschat op 4.000 man. Deze laatste bracht het Congolees leger op 10 en 11 december een harde klap toe, toen zijn troepen er in slaagden om de vroegere posities te heroveren.

Als Congolese Tutsi werpt Nkunda zich op als verdediger van een minderheid en weigert hij te ontwapenen, ondanks oproepen van Kinshasa, de VN en intense diplomatieke druk.