Ethiopische sterke man Meles Zenawi haalt uit naar VN

Het woord crisis wil de Ethiopische premier-dictator Meles Zenawi niet in de mond nemen over de situatie in buurland Somalië. De Ethiopische leider verklaarde donderdag aan de Britse omroep BBC dat "minder hype en overdrijving" goed zijn voor Somalië. Het standpunt van de VN noemt hij "overdreven".

Belga

De Verenigde Naties noemt het geweld in Somalië de ergste crisis op het Afrikaanse continent. Woensdag pleitte Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, nog voor de invoering van "veilige zones" voor kinderen in het land.

"Momenteel blijkt het dat sommige VN-agentschappen schade aanrichten door niet gegronde berichten te verspreiden die niet getoetst zijn aan de waarheid", beweerde de Ethiopische machthebber aan de BBC. De VN moet ook een "positievere rol" spelen.

Rond de vorige jaarwisseling kwam Ethiopië, met Amerikaanse zegen, militair tussenbeide in Somalië. Ethiopische troepen verdreven de Unie van Islamitische Rechtbanken van de macht. Die hadden op korte tijd de controle over het land overgenomen van de vele lokale warlords. Sindsdien woedt er een bitsige guerrilla tussen Ethiopische bezettingstroepen, aangevuld met het Somalische leger, en de aanhangers van de islamieten en andere verzetslui.

Daar komt bij dat de VN Veiligheidsraad woensdag in een niet-bindende verklaring opriep om de de voorbereiding op te starten voor een VN-vredesmacht voor Somalië. Die zou dan eventueel de huidige, logistiek zwaar in gebreke blijvende vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) moeten aflossen.

Daarmee gaat de Veiligheidsraad in tegen het pleidooi dat de VN-gezant voor het woelige land in de Hoorn van Afrika maandag hield. Die pleitte voor de versterking van de AU-troepen. In een rapport gepubliceerd in november achtte de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon een vredesmacht "niet realistisch".

De vredesmacht van de AU in Somalië is bezwaarlijk efficiënt te noemen. 1.600 Afrikaanse troepen zijn nu in het land gestationeerd. Meles Zenawi verklaarde de Ethiopische troepen terug te trekken indien er 8.000 Afrikaanse vredesbewaarders in Somalië zijn. Over een andere humanitaire crisis -de Ogadenregio in zijn eigen land- zei de Ethiopische dictator niets.

Sinds dictator Siad Barre in 1991 van de macht verdreven werd, is Somalië in een totale chaos gestort en kent het geen of weinig centraal gezag.