Fransen ergeren zich aan "zelfenscenering" Sarkozy

Vele Fransen gunnen president Nicolas Sarkozy zijn nieuwe liefdesgeluk. Maar ze vragen zich wel steeds vaker af of het mediaspektakel rond zijn 'relatie' met zangeres Carla Bruni niet gewoon een geslaagde pr-coup is die beiden goed uitkomt.

Belga

Oppositieleidster Ségolène Royal vermoedt dat de foto's van de twee vooral openbaar gemaakt werden om een moeilijke week te doen vergeten.

Sarkozy verliest alsmaar meer terrein in de populariteitspolls. De voorbije week lokte het bezoek van de excentrieke Libische leider Moammar Kadhafi ook in zijn eigen regering spot en kritiek uit. Met de lage temperaturen wordt het probleem van de daklozen weer acuut. En zijn aankondiging "president van de koopkracht" te willen zijn, vinden vele Fransen ongepast. Tenslotte plannen de ambtenaren nieuwe stakingen tegen de op stapel staande hervormingen van Sarkozy.

Met al die problemen zijn speculaties over een romance van de president een hoogst welkome afleiding. Sarkozy komt plots in beeld als een lachende veroveraar, die de harten van de mooiste vrouwen kan winnen. Voormalig topmodel Carla Bruni behoorde in de jaren '90 immers tot de best betaalde modellen ter wereld. Critici verwijten Sarkozy "zelfenscenering". Regisseur Claude Chabrol spreekt van een "improvisatiestijl die aan de realityshows op tv doet denken".

Zondagavond circuleerde het nieuwtje op internet, maandag waren "Nicolas en Carla" op alle zenders. In de Franse regeringsgezinde krant Le Figaro werd een foto van Bruni gepubliceerd met daaronder "De vriendin van de president" en het onderschrift "Carla Bruni als Première Dame?"

Het gespecialiseerde blad Paris Match, dat eigendom is van een vriend van Sarkozy, bracht enkele dagen later een zestien bladzijden tellende fotoreportage over het privé-leven van de Frans president. De foto's tonen hem al joggend, etend met zijn zonen en in zijn witte dubbele bed. Paris Match-journalisten beklagen zich aansluitend in een mededeling dat de reportage hen opgedrongen werd door het Elysée.

De weinige foto's van Sarko en Bruni samen zijn geenszins een bewijs voor een liefdesverhouding. Sarkozy gaf tot nu toe ook geen commentaar op de speculatie en hij kan dan ook achteraf gewoon zeggen dat het om een interpretatie van de media ging. Carla Bruni, wier tweede album geen groot succes was, kan zich alleszins verheugen op grotere mediabelangstelling.