Geen spoor van oppositie in nieuwe parlement Kirgizstan

De Kirgizische oppositiepartij Ata Meken zal niet vertegenwoordigd zijn in het nieuw verkozen halfrond in Bisjkek. De partij kwam afgelopen zondag met 8,3 procent van de stemmen als tweede partij uit de stembusgang. Maar de kiescommissie zette de interpretatie van de kieswet naar haar hand. Die gaf donderdag de officiële verkiezingsresultaten vrij.

Belga

De Ak Zhol partij van de huidige machthebber Koermanbek Bakijev behaalt 72 van de 90 zetels. De rest gaat naar de communistische partij en de sociaaldemocratische SDPK, twee pro-presidentiële partijen.

Ata Meken struikelt over de controversiële kiesdrempel. Die bepaalt dat elke partij in elk kiesdistrict 0,5 procent van de stemmen moet behalen. In de stad Osjj zou de verenigde oppositie geen 0,5 procent behaald hebben.

De kiescommissie wijst daarmee een uitspraak van het Kirgizische hooggerechtshof naar de prullenmand. Die vernietigde dinsdag de regionale kiesdrempel die Bakijev had ingevoerd. Maar de kleinere communistische partij en de SDPK halen dus wel parlementszitjes binnen.

De verkiezing van zondag werd door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSVE) beschouwd als een "terugslag voor de democratische ontwikkeling". De Russische krant Kommersant meldde donderdag dat na de telling van het laatste halve procent van de stemmen de communistische partij van 2,85 procent van de stemmen steeg tot 5,12 procent, een heuse heksentoer.

Bakijev kwam in 2005 aan de macht na straatprotesten tegen zijn voorganger Askar Akajev, de zogenaamde tulpenrevolutie. Veel van de toenmalige medestanders van Bakijev hebben zich tegen de huidige president gekeerd.