"VS hinderen Syrisch-Franse inspanningen in Libanon"

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem, heeft de Verenigde Staten er donderdag van beschuldigd, de Syrisch-Franse inspanningen met het oog op de verkiezing van een president in Libanon te ondergraven. Hij verzekerde tegelijkertijd dat de Frans-Syrische contacten worden voortgezet.

Belga

Volgens de minister leverden de Syrisch-Franse besprekingen een beginselverklaring in drie punten op: de verkiezing van generaal Michel Suleiman, een consensusfiguur, tot president na een amendering van de grondwet, de vorming van een regering van nationale eenheid en de wijziging van de kieswet. Maar Muallem betreurde op een persconferentie in Damascus dat "de Fransen zich niet hadden losgemaakt van de Amerikaanse rol die de Syrisch-Franse oplossing heeft gehinderd".

Syrië, de vroegere voogdijmacht in Libanon, steunt de Libanese oppositie die door de sjiitische Hezbollah geleid wordt. In november 2006 namen zes ministers van de oppositie ontslag omdat de regering van Fuad Siniora, die door het Westen gesteund wordt, in de ogen van de oppositie onwettig is.

Muallem beschuldigt Washington ervan de parlementsmeerderheid in Libanon te steunen ten koste van de oppositie. "De VS steunen de Libanese eenheid niet. Ze willen dat de meerderheid de politieke besluitvormig monopoliseert, terwijl wij met de Fransen overeengekomen zijn alle partijen op gelijke voet te behandelen".

"Syrië wil dat de verkiezing van een president, die de Libanezen bijeenbrengt en verenigt, zo snel mogelijk plaatsvindt. Hiermee kunnen de veiligheid en stabiliteit in Libanon verzekerd worden", zei de Syrische minister nog. "We zijn vastbesloten de coördinatie met Frankrijk voort te zetten. We willen samen slagen".