Duitsland geeft passagiersinformatie door aan FBI

Het Duitse parlement heeft donderdag toestemming gegeven aan Duitse en Amerikaanse anti-terreuragentschappen om databanken met vlieginformatie van Europese passagiers op te stellen, om eventuele aanvallers tijdig te kunnen onderscheppen.

Belga

De wetgeving werd vorige maand goedgekeurd in de Bondsdag (de Kamer). Donderdag gaf ook de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaatregeringen, zijn toestemming.

Volgens een akoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, dat in juli 2007 in werking trad, wordt alle informatie rond boekingen voor alle VS-gerelateerde vluchten vanuit Europ, verzonden naar het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation FBI. De informatie wordt doorgestuurd bij het opstijgen van de vlucht.

Berlijn keurde nu deze overeenkomst goed. De Verenigde Staten kan zo informatie van Europeanen gedurende vijftien jaar bijhouden. De nieuwe wetgeving autoriseerde de Duitse federale politie om nieuwe data over aankomende passagiers te ontvangen en op te slaan. De luchtvaartmaatschappij moet de naam, geboorteplaats, geboortedatum, nationaliteit en andere gegevens doorgeven.

Duitsland beweert dat de nieuwe maatregel niet enkel effectief zal zijn om terroristen te onderscheppen, maar ook om controles tegen illegale immigratie te verbeteren.