Project nieuwe Joodse wijk in Oost-Jeruzalem geannuleerd

Het Israëlische ministerie van Huisvesting heeft donderdag aangekondigd dat het geen nieuwe kolonisatiewijk zal bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat project was woensdagavond bekendgemaakt. "We hebben het project om een nieuwe wijk te bouwen in Atarot, geannuleerd", aldus de woordvoerder van het ministerie aan de openbare radio.

Belga

Minister van Wonen Zeev Boïm had woensdag gezegd dat hij de haalbaarheid van de bouw van een nieuwe woonwijk in Atarot liet onderzoeken, wat een golf van protest uitlokte bij de Palestijnen. Het project voorzag de bouw van 10.000 woningen, waarmee het meteen de grootste kolonisatiewijk zou zijn van Oost-Jeruzalem, dat in 1967 door Israël geannexeerd werd en sindsdien bezet is. Atarot is een industriële zone tussen de Palestijnse dorpen van Bir Nabala en Ram, vlakbij de grenspost van Qalandiya die Jeruzalem scheidt van de bezette Westelijke Jordaanoever.

Israël wekte met zijn aankondiging om de kolonisatie in Oost-Jeruzalem uit te breiden niet alleen de woede op van de Palestijnen, maar lokte zelfs kritiek uit bij Washington en Europa. De stedelijke grenzen van Jeruzalem zijn sinds de oorlog van 1967 vaak verlegd met als bedoeling het Arabische gedeelte van de heilige stad en de omliggende delen op de Westelijke Jordaanoever in te palmen. De annexaties zijn nooit erkend door de internationale gemeenschap.