Reisverbod voor Australiërs met achterstallige alimentatie

Honderden Australiërs zullen niet in het vliegtuig kunnen stappen voor een overzeese vakantie met Kerst omdat ze achterstallige alimentatie moeten betalen. Dat meldt het Child Support Agency in Sydney.

Belga

Achthonderdzevenennegentig Australische ouders kunnen het land niet verlaten totdat de achterstallige alimentatie aan hun ex-partner en kinderen betaald is. "Ouders moeten weten dat ze de onderhoudsplicht ten opzichte van hun kinderen niet zomaar kunnen achterlaten als ze het land verlaten", aldus Matt Miller van de Child Support Agency. "Als je het kan veroorloven om een reis te maken, dan kan je ook financieel voor je kinderen instaan". Het agentschap heeft software ontwikkeld die nalatige ouders die naar het buitenland reizen, opspoort. Ze kunnen het land niet verlaten tot de alimentatie is betaald.

"Je zou ervan verbaasd staan hoeveel ouders die uitschreeuwden arm te zijn, plots duizenden (Australische) dollars kunnen ophoesten wanneer ze tegengehouden worden op de luchthaven", aldus Miller aan de Sydney Morning Herald. Vorig jaar werden 480 gescheiden ouders staande gehouden voor ze op het vliegtuig stapten. Allemaal samen waren ze bijna vier miljoen euro schuldig.