Britse chauffeurs riskeren 2 jaar cel voor bellen achter stuur

In Engeland en Wales riskeren automobilisten die hun gsm of gps gebruiken terwijl ze hun wagen besturen tot twee jaar celstraf.

Belga

Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen die donderdag aan de rechtbanken in de twee Britse landsgedeelten zijn overgemaakt. Automobilisten die hun gsm, laptop, gps of mp3-speler gebruiken terwijl ze rijden, kunnen beschuldigd worden van "gevaarlijk rijgedrag" en daarop staat een celstraf van twee jaar.

Tot nu toe werd dit beschouwd als "onvoorzichtig rijgedrag" en bestraft met een eenvoudige boete of een gemeenschapsdienst. Mobiel bellen achter het stuur is in Groot-Brittannië al sinds 2003 verboden. Kaartlezen achter het stuur, een agressieve rijstijl of de afstanden niet respecteren, kunnen eveneens beschouwd worden als "gevaarlijk rijgedrag".

Een chauffeur die dodelijke slachtoffers maakt, kan in het ergste geval beschuldigd worden van vrijwillige doodslag en een levenslange gevangenisstraf krijgen, zo luidt het nog in de nieuwe richtlijnen die de toch al strenge bestaande wet nog aanscherpen.