Zuid-Afrika wil Zuma vervolgen voor corruptie

Het openbaar ministerie in Zuid-Afrika zegt over voldoende bewijsmateriaal te beschikken om de nieuwe leider van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC), Jacob Zuma, te vervolgen voor corruptie.

AP Ned

De dinsdag tot partijleider gekozen Zuma zou vier miljoen rand of ruim 415.000 euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de Franse wapenfabrikant Thint. Het OM maakt begin volgend jaar bekend welke stappen er tegen Zuma worden gezet.

Zuma, die als ANC-leider de gedoodverfde opvolger is van de huidige president Thabo Mbeki, stond vorig jaar voor de rechter op verdenking van verkrachting. Toen werd hij vrijgesproken. Dat Zuma mogelijk zou worden vervolgd voor corruptie was al duidelijk toen het ANC deze week zijn congres hield. Zuma's aanhangers zijn echter overtuigd van zijn onschuld en menen dat hij het slachtoffer is van een lastercampagne. Mocht hij worden gedwongen af te treden dan komt zijn bondgenoot Kgalema Motlanthe als eerste in aanmerking om het ANC te gaan leiden. Hij werd op het congres tot vice-voorzitter van de partij gekozen.