"Aids? Neem een douche!"

Na een bewogen congres koos het ANC (het Afrikaans Nationaal Congres) dinsdagavond Jacob Zuma tot nieuwe voorzitter.

ghouben

Nu die zo goed als zeker in 2009 de nieuwe president van Zuid-Afrika wordt, staat hij voor een verscheurende keuze: hij moet een van zijn vier vrouwen tot first lady aanduiden.

Zuma wordt achtervolgd door heel wat schandalen. Net daarom dankte president Mbeki hem in 2005 af als vicepresident. Jacob Zuma, die bijzonder populair is bij de arme zwarten, heeft nooit een geheim gemaakt van zijn seksuele appetijt. “Er zijn veel politici met minnaressen en kinderen die ze verbergen zodat ze de monogame schijn kunnen hooghouden”, zei Zuma ooit. “Ik verkies openheid. Ik houd van mijn vrouwen en ben trots op mijn kinderen.”

Tijdens een proces waarin hij terecht stond voor verkrachting gaf hij zonder enige gêne toe dat hij seks had gehad met een hiv-besmette vrouw (niet een van zijn echtgenotes). Om het gevaar op aids af te wenden, had hij na de vrijpartij een douche genomen, zo voegde hij eraan toe.

De vraag die iedereen zich nu stelt, is echter: wie zal Zuma als first lady kiezen, als hij in 2009 de verkiezingen wint. Jacob Zuma, die nog met Nelson Mandela gevangen zat op Robbeneiland, heeft in al zijn generositeit immers zijn vijf vrouwen erkend. Hij is nog altijd getrouwd met zijn eerste vrouw, Sizakele Khumalo, die hij in 1959 ontmoette. In de jaren tachtig werkte Zuma als balling voor het ANC in het buitenland. Daar trouwde hij twee keer - met Nkosazana Dlamini-Zuma in Swaziland en met Kate Mantsho Zuma uit Mozambique. Zuma heeft vier kinderen met Dlamini- Zuma, die nu minister van Buitenlandse Zaken is. In juni 1998 scheidde het koppel wegens “onoverbrugbare verschillen”.

Met Kate Mantsho heeft hij vijf kinderen. Kate pleegde in 2000 zelfmoord, omdat het niet wilde lukken met de overspelige Jacob. In een afscheidsbrief aan dominee Frank Chikane vroeg ze dat Zuma haar begrafenis niet zou bijwonen. Vijf jaar geleden trouwde Zuma met Mantuli, met wie hij twee kinderen heeft. En onlangs betaalde hij ook lobolo (bruidsschat) voor de 35-jarige Thobeka Stacy Mabhija, met wie hij ook twee kinderen heeft.

De populistische en eerder linkse Zuma won de voorzittersverkiezingen van het ANC na een bittere strijd met huidig president Thabo Mbeki, die weinig of geen voeling met de bevolking heeft. Mbeki, die geen derde keer president kan worden, stelde zich kandidaat voor de topfunctie in het ANC om te verhinderen dat Jacob Zuma president wordt en om zijn eigen kandidaat naar voren te schuiven.