Schot vrij na 20 jaar dodencel

Een man met zowel de Amerikaanse als Britse nationaliteit, werd donderdag uit de gevangenis van Ohio vrijgelaten nadat hij 20 jaar achter de tralies van de dodencel heeft doorgebracht.

Belga

Hij was veroordeeld voor een moord die hij nooit begaan heeft, zegt zijn advocaat. Ken Richey zal vrijdag terugkeren naar Schotland, verklaart zijn advocaat. De toen 23-jarige Ken Richey werd veroordeeld voor een moord uit 1986 op een meisje door een brand in zijn huis. Hij zou volgens de moeder beloofd hebben op het meisje te letten. Richey heeft steeds ontkend dat hij zou babysitten op het 2-jarige meisje.

Tijdens een eerste proces werd hij schuldig bevonden aan brandstichting uit jaloezie tegenover een ex-vriendinnetje dat op de benedenverdieping woonde. Na verschillende procedures erkende de staat Ohio dat zijn eerste proces niet volgens de regels is verlopen en er wacht hem een nieuw proces. Verschillende beroemdheden waaronder actrice Susan Sarandon en Tony Blair, mobiliseerden zich voor een nieuw onderzoek van de zaak Ken Richey. Die zag zijn doodstraf enkele uren voor de executie uitgesteld worden. Er wacht hem wel een nieuw proces.