Oud-burgemeester Seoul nieuwe president van Zuid-Korea

Lee Myung-bak heeft de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen woensdag overtuigend gewonnen. De conservatieve Lee, oud-burgemeester van Seoul en voormalig topman van het Hyundai-concern, kreeg 48,7 procent van de stemmen en behaalde daarmee de grootste overwinning in de geschiedenis van de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen. De liberale kandidaat Chung Dong-young eindigde met 26,2 procent op de tweede plaats. Lee wordt de opvolger van de progressieve president Roh Moo-hyun.

AP Ned

Met de verkiezing van Lee, die lid is van de Grote Nationale Partij, komt er na tien jaar een eind aan de heerschappij van de partij van vertrekkend president Roh. Waar bij voorgaande verkiezingen het beleid ten opzichte van Noord-Korea of de betrekkingen met de Verenigde Staten centraal stonden, draaide het dit keer vooral om de economie. Onder de kiezers bestond grote ontevredenheid over het beleid van Roh, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een verslechterende economie.

Lee's campagne draaide rond zijn zogenoemde 747-belofte. Hij beloofde de Zuid-Koreanen een jaarlijkse economische groei van 7 procent en een verdubbeling van het inkomen per hoofd van de bevolking tot veertigduizend dollar per jaar. Bovendien zei hij ervoor te zullen zorgen dat Zuid-Korea tot de zeven grootste economieën ter wereld gaat behoren. Lee is minder uit op verzoening met Noord-Korea dan zijn voorganger. De banden met de VS wil hij juist wel aanhalen.

"Vandaag heb ik de absolute steun van het volk gekregen. Ik ben me terdege bewust van de wensen van het volk", zei Lee tegen aanhangers op het hoofdkwartier van zijn partij. "Ik zal de mensen op een buitengewoon nederige wijze dienen. Ik zal de economie redden van een crisis, zoals het volk wil", aldus Lee, die de bijnaam "de Bulldozer" heeft vanwege zijn vastberadenheid. Lee, die woensdag 66 werd, is niet onomstreden. Hij is beschuldigd van gesjoemel met aandelen. Het openbaar ministerie heeft gezegd dat Lee niets ontoelaatbaars heeft gedaan, maar desondanks gaf het parlement maandag opdracht tot een onafhankelijk onderzoek. Dat onderzoek moet zijn afgerond op 25 maart, de dag dat de nieuwe president wordt beëdigd, en Lee heeft gezegd dat hij zal afzien van het presidentschap als er negatief over hem wordt geoordeeld .