47 mensen veroordeeld voor betrokkenheid ETA

Het Spaanse Nationale Hof heeft woensdag 47 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee tot 24 jaar wegens betrokkenheid bij de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA. Vijf verdachten werden vrijgesproken.

AP Ned

Het voorlezen van het vonnis werd onderbroken toen meer dan twintig veroordeelden, die achter kogelvrij glas zaten, opstonden en met gebalde vuist een Baskisch onafhankelijkheidslied aanhieven. Nadat ze herhaaldelijk tot stilte waren gemaand werden ze op last van rechter Angela Murillo uit de rechtszaal verwijderd. In totaal kregen de verdachten meer dan vijfhonderd jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van financiële instellingen en politieke en media-organisaties die steun zouden hebben verleend aan de ETA.

Volgens onderzoeksrechter Baltasar Garzon, die acht jaar onderzoek verrichtte voordat de rechtszaak eind 2005 begon, bestaat de ETA niet alleen uit gewapende strijders maar ontvangt de beweging ook steun van deze organisaties, waarvan enkele verboden zijn verklaard.

Rechter Murillo achtte het bewezen dat de jeugdbeweging EKIN, en haar voorganger KAS, een integraal onderdeel vormen van de ETA. Volgens Garzon hebben de EKIN en de KAS voor de ETA aan fondsenwerving gedaan en de afscheidsbeweging geholpen met de voorbereiding van gewelddadige straatprotesten door ETA-aanhangers.