Lee Myung-Bak eist overwinning Zuid-Koreaanse presidentsverkiezing op

Lee Myung-Bak van de conservatieve oppositiepartij Grand National Party (GNP) heeft woensdag de overwinning van de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezing opgeëist. Hij liet zijn voornaamste uitdager, Chung Dong Young, ver achter zich.

Belga

Met meer dan zeventig procent van de stemmen geteld, heeft Lee 47,5 procent van de stemmen achter zijn naam, zegt de kiescommissie. Chung haalde slechts 27,1 procent van de stemmen. Hij erkende de overwinning van Lee al.

Met de overwinning van Lee, die woensdag 66 jaar werd, komt een einde aan tien jaar van liberaal bestuur onder president Roh Moo Hyun en zijn voorganger Kim Dae Jung. Lee wil de economie tijdens zijn ambtstermijn een boost geven. "Ik ga er ook werken aan de harmonie en integratie in de verdeelde maatschappij", aldus de zakenman en vroegere burgemeester van Seoel.

Zoals verwacht was de opkomst voor deze verkiezingen laag. Een uur voor de stembureaus hun deuren sloten, had nog maar 58 procent van de meer dan 37 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht.