Time roept Poetin uit tot Man van het Jaar

De Russische president Vladimir Poetin is door het Amerikaanse weekblad Time uitgeroepen tot Persoonlijkheid van het jaar 2007. Geruststelling voor Russofoben: de benoeming gaat gepaard met enige kritiek. En in het lijstje voorgangers van Poetin prijken zowel Jozef Stalin (1942), Adolf Hitler (in 1938) en, voor de anti-Amerikanen, George W. Bush II (2004) en George H.W. Bush (1990). De "nieuwe tsaar" (dixit hoofdredacteur Richard Stengel) haalde het van onder anderen Al 'milieu' Gore, Joanne 'Potter' Rowling en de Chinese president Hu Jintao. Russen die Poetin in de Time-eer voorgingen, zijn Nikita Chroesjtsjov en Michail Gorbatsjov. Poetin verdient de bekroning "omdat hij stabiliteit heeft gebracht in een land dat dit zelden heeft gekend" en omdat hij "Rusland weer op de kaart van de machtigen der aarde heeft gezet".

Belga

In een artikel onder de titel 'Orde kiezen boven Vrijheid' beklemtoont het blad dat de keuze van Personality of the Year "geen eer is en nooit is geweest". De keuze "betekent geen steunbetuiging, het gaat hier niet om een populariteitspoll". Volgens Time worden persoonlijkheden gekozen die een belangrijke rol hebben gespeeld op de internationale scène. Dat dit te rijmen valt met de nominatie van Harry Potter, lijkt wel toverij.

"Poetin is geen padvinder ("boy-scout")", zo verkondigt Time een waarheid als een koe. "Hij is geen democraat volgens de criteria van het Westen". En: "Hij is geen vaandeldrager van de vrije meningsuiting".